Προς: Υπουργείο Οικονομικών

Υπόψη: Υπουργού κ. Σταϊκούρα

Κοιν: Υφυπουργό κ. Σκυλακάκη

                                                                                                   Αθήνα 30 Μαρτίου 2020

Αξιότιμοι 

Με την παρούσα επιστολή και  με αφορμή τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας λόγω του κορωνοϊού επικοινωνούμε μαζί σας ως εκπρόσωποι του υπό σύσταση φορέα Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (Short Term Accommodation Managers Association, Greece).

Ο υπό σύσταση φορέας μας εκπροσωπεί μέσω της επιστολής αυτής, περισσότερες  από 20 Εταιρείες Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (Short-Term Rentals Property Managers ) που δραστηριοποιούνται στην αγορά Βραχυχρόνιων Μισθώσεων Ακινήτων (Short-Term Rentals). Οι εταιρίες μας έχουν αναρτημένα και διαχειρίζονται περισσότερα από  1.500 ακίνητα αστικά και μη, σε ιστοσελίδες τουριστικών πρακτόρων (OTA’s) όπως ενδεικτικά η Airbnb, Booking.com , Expedia  κ.α. και εκπροσωπούν ανάλογο αριθμό ιδιοκτήτων.

Προσφέρουν πλήρη απασχόληση σε περισσότερους από 180 εργαζομένους  και έμμεσα ή άμεσα είναι συνεργαζόμενες με περισσότερες από 130 επιχειρήσεις με συμπληρωματικά αντικείμενα δραστηριότητας στον τουρισμό. Ενδεικτικά αναφέρουμε, εταιρείες μεταφοράς, διενέργειας τουριστικών επισκέψεων και ξενάγησης, καθαριότητας, αρχιτέκτονες, τεχνικούς, κλπ.

Η άμεση συνεισφορά του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην εθνική οικονομία εκτιμάται σε περίπου 1.5 δις ευρώ έσοδα ετησίως καταγράφοντας έντονη ανοδική τάση κάθε χρόνο. Γίνεται αντιληπτό συνεπώς ότι κάθε εταιρία βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων προσφέρει  ένα αξιοσημείωτο εισόδημα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της απασχόλησης, αλλά και  στο κρατικό φορολογικό αποτέλεσμα ενώ συμπληρώνει αρμονικά τα διαθέσιμα καταλύματα του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε ο τουρισμός λόγω του κορωνοϊού, τον Μάρτιο αντιμετωπίζουμε  μείωση που υπερβαίνει το 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η μείωση αυτή είναι  μεγαλύτερη σε αστικά περιβάλλοντα όπως αυτό της Αθήνας, και άλλες μεγάλες πόλεις αφού θεωρούνται πιο εκτεθειμένα στον κίνδυνο. Κατ’ επέκταση ο Απρίλιος και οι επόμενοι μήνες, βάσει στοιχείων έχουν μια ακόμη χειρότερη εικόνα λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις μας μπροστά στον ορυμαγδό των ακυρώσεων, προσπαθούν να παραμείνουν δυνατές διατηρώντας το προσωπικό τους,  τις υποδομές τους και επανασχεδιάζοντας την πορεία τους. 

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τη πολιτεία είναι σε σωστή κατεύθυνση. Θα θέλαμε όμως να επισημάνουμε τα εξής:

  1. Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, ενώ αποτελεί την κύρια δραστηριότητα των περισσότερων εταιριών του κλάδου, δεν έχει προβλεφθεί ώστε να αντιστοιχεί σε ένα εξειδικευμένο ΚΑΔ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου διαφορετικοί ΚΑΔ ως κύρια δραστηριότητα. Συνεπώς, τη στιγμή που ένα σημαντικό μέρος των εταιριών εντάσσεται στα μέτρα στήριξης, υπάρχουν αρκετές εταιρείες που δεν εντάσσονται μέχρι στιγμής στα μέτρα καθώς δεν διαθέτουν ως κύριο ΚΑΔ έναν από αυτούς που περιέχονται στη λίστα που έχει ανακοινωθεί. Θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μέριμνα ώστε να συμπεριληφθούν το σύνολο των εταιριών διαχείρισης και βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων δεδομένου ότι οι σχετικές προθεσμίες λήγουν σε λίγες ημέρες.Παράλληλα, κρίνουμε ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί εξειδικευμένος ΚΑΔ για την δραστηριότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, μόλις επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς.
  2. Αρκετές εταιρίες του κλάδου έχουν αναλάβει  κόστη ανακαίνισης και επίπλωσης διαμερισμάτων που οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούσαν να προχωρήσουν σε αυτές. Ταυτόχρονα οφείλουν να καταβάλουν τα συμφωνημένα μισθώματα προς τους ιδιοκτήτες εν μέσω μιας κρίσης που αδυνατούν να έχουν έσοδα για αιτία που δεν έχουν ευθύνη. Δημιουργείται με αυτό τον τρόπο η δυνατότητα για ορισμένους ιδιοκτήτες να προσβάλουν τις συμβάσεις αυτές, εφόσον δεν πληρωθούν τα μισθώματα, και να καρπωθούν την αξία αναβάθμισης που έχει γίνει με κόστος των εταιρειών. Είναι σημαντικό να γίνει πρόβλεψη άμεσα για την προστασία αυτών των συμβάσεων.
  3. Σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρείες του κλάδου έχουν παραχωρήσει  προκαταβολές έναντι μελλοντικών εσόδων από ακίνητα διαχείρισης στους ιδιοκτήτες, ποσά τα οποία καλούνται να επιστρέψουν στους επισκέπτες λόγω συνθηκών ανωτέρας βίας, με τεράστιο κίνδυνο τα ταμειακά τους διαθέσιμα να οδηγηθούν σε πλήρη κατάρρευση.
  4. Ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος όπως αυτός των βραχυχρόνιων μισθώσεων χαρακτηρίζεται από υψηλές επενδύσεις και ενίσχυση της απασχόλησης. Ο κύκλος εργασιών της κάθε εταιρείας ενισχύεται σημαντικά από χρόνο σε χρόνο ανάλογα με το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της. Τα κριτήρια αυτά (επενδύσεις, προσωπικό, αριθμός ακινήτων) θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν για την ορθή αποτίμηση της πτώσης του κύκλου εργασιών. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να αδικηθούν εταιρείες που έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και ενίσχυσης της απασχόλησης.
  5. Το επόμενο διάστημα οι εταιρίες διαχείρισης ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος επί των εσόδων που εισέπραξαν το 2019, με ελάχιστα ως καθόλου έσοδα την φετινή χρονιά.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας δηλώσουμε ότι  ο λόγος της επιστολής αυτής  στις δύσκολες αυτές στιγμές, δεν είναι η διατύπωση αιτημάτων, αλλά η επικοινωνία των ιδιαίτερων συνθηκών λειτουργίας ενός νέου και δυναμικά αναπτυσσόμενου κλάδου που ενισχύει σημαντικά το τουριστικό προϊόν της χώρας, ο οποίος κινδυνεύει να υποστεί σημαντικές απώλειες αν η πολιτεία δεν μεριμνήσει να τον στηρίξει αναλόγως.

Θα επιθυμούσαμε από την πλευρά σας να λάβετε υπόψη σας τον κλάδο των Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (Short Term Accommodation Managers) και να είμαστε συνοδοιπόροι και συνομιλητές την επόμενη ημέρα.

Με εκτίμηση,

Για τον υπό σύσταση φορέα:

Νάσος Γαβαλάς
Mint διαχείριση ακινήτων Α.Ε.
Γιώργος Κανελλόπουλος Greece Luxury Properties Rentals – GLPR – Γ. Π. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.
Δημήτρης ΡίζοςHomm A.E.Κωνσταντίνος ΚιάμοςUPSTREET M.IKE
Μαρία ΚαλογεράκηTopHouzzing properties Ε.ΕΙωάννου Δήμας ΔημήτριοςLivin Urbban IKE
Ιωάννου Δήμας ΔημήτριοςHospitality Box ΜΟΝ. ΙΚΕΑθανάσιος Αποστολόπουλος
WelcomeHost
Πετρόπουλος Παναγιώτης
Home Rentality
Γιάννης Τόλης
Aerobook IKE
Δημήτρης Κολοκασίδης
Breakbooking IKE
Ντέϊβιντ Οψυμούλης
Οψυμούλης – Πιτσαγκάλι ΙΚΕ